Saté lemak

Sate lemak

Bron: https://melebest.nl/sate-lemak/

Ingrediënten
1 kg Buikspek zonder zwoerd
1 theelepel 5 kruidenpoeder
6 eetlepels Ketjap Manis
2 theelepels Ketoembar
4 tenen Knoflook
1 theelepel Laos
2 stukjes Palmsuiker / 30 gram (ghoela djawa)
4 theelepels Sambal Oelek
2 Uien

Bereiding
Snijd het buikspek in gelijkmatige blokjes van 2 cm.
Snipper de ui en knoflook fijn.
Mix vervolgens de 5 kruidenpoeder, ketoembar, Laos, palmsuiker, ketjap manis en sambal Oelek met elkaar in een pan. Je kunt dit eventueel verwarmen om de blokjes palmsuiker te smelten.

Nu mogen de ui en knoflook erbij en roer alles door tot een mooie marinade ontstaat. Meng de buikspekblokjes door de marinade en schep alles goed door elkaar. Bewaar de marinade met de buikspekblokjes in een zip-zak en laat deze 24 uur marineren in de koelkast.

Haal de volgende dag de buikspekblokjes uit de marinade. Rijg vervolgens mooie satepennen en bewaar de overgebleven marinade. Maak de barbecue gereed met een directe en indirecte zone. Laat de saté vervolgens indirect garen tot een kerntemperatuur van 60°C. Smeer hierna nog wat overgebleven marinade op de saté en grill de saté om en om af boven de directe zone tot zo mooi bruin zijn en een kerntemperatuur hebben 70°C.

Serveer de saté lemak met satésaus.