Pulled chicken

pulled chicken

Doe de ui, knoflook, de suiker en de sambal met een beetje olie in de Dutch Oven en roer het goed door elkaar. Leg vervolgens de kipfilets samen met de overige ingrediënten bovenop de ui. Strooi er wat paprikapoeder overheen gevolgd door de saus.

Na 30 minuten hoor je de kip al lekker pruttelen en kun je voorzichtig de deksel van de Dutch Oven halen en de kipfilets omdraaien. Vervolgens laat je de kip nog eens 30 minuten pruttelen.

Na in totaal 60 minuten zijn de kipfilets gaar en haal je ze uit de Dutch Oven. Leg enkele briketten extra onder de Dutch Oven en laat de saus met de deksel eraf voor de helft inkoken. De saus wordt hierdoor ook wat dikker en dat is goed.

‘Pluk’ ondertussen de gare kip met twee vorken, zodat je een flinke berg Pulled Chicken krijgt. Het resultaat kan ik het beste omschrijven als draadjesvlees. Voeg de kip na het plukken weer toe aan de saus en laat het nog ongeveer 10 minuten rusten zonder de hitte van briketten.

Bereiding
De kippedijen vooraf goed kruiden

Onderin de pan
Scheutje olijfolie
2 uien grof gesnipperd
3 tenen knoflook grof geperst
1 theelepel sambal badjak
halve theelepel (palm)suiker

óf:

Scheutje olijfolie
2 uien grof gesnipperd
3 tenen knoflook grof geperst
1 theelepel sambal badjak
1 theelepel zout
1 theelepel paprikapoeder
250 ml barbecuesaus
100 ml ketjap
Aanvullen met kippenbouillon

De saus
#1
75 milliliter ketjap manis
75 milliliter water
1 eetlepel kippenbouillon

#2
150 milliliter ketjap Asin
3 eetlepels honing
4 eetlepel zoete chilisaus

#3
300 ml ketjap manis
100 ml olijfolie
100 ml chilisaus
100 gram bruine suiker

#4
Heinz Tomatenketchup
Ketjap
Hoisin saus