In 2013 hebben we voor de vierde keer op rij een schoonmaakdag georganiseerd, en ook deze keer hadden we voor de opbrengst weer een mooi goed doel gevonden. Daarnaast is het natuurlijk een uitstekend stukje reclame voor de hengelsport en bovendien een evenement waarmee we aangeven dat we over voldoende 'goodwill' beschikken om zoiets voor de vierde keer op rij van de grond te krijgen.

 

Vooraf was ik weer druk met de voorbereidingen, want her en der moet altijd weer wat gebedeld worden: voor een ontvangstruimte, prikkers, vuilniszakken, hesjes en vooral de catering. We kunnen het natuurlijk ook gewoon kopen, maar ik vind dat niet echt passen bij een dag die valt of staat met vrijwilligheid. En dat bedelen valt eigenlijk best wel mee, je merkt dat bedrijven en instellingen graag een bijdrage aan een dergelijke dag geven. Een stukje verderop zie je wat ik bedoel.

 

Vooraf maakte ik me overigens wel weer zorgen om het weer: we hadden al 2 sneeuwperiodes achter de rug en aangezien de temperatuur rond het nulpunt bleef hangen vroeg ik me af of de sneeuw wel tijdig weg zou zijn. Gelukkig was dat wel zo, daar zouden we geen last van krijgen. Waar we wel last van zouden krijgen was een gemene koude oostenwind ....... Maar het was droog, da's zeker wel zo belangrijk.

 

We verzamelden om 10:30 in de kantine van de manege van Lies Beuker, en dat is toch altijd wel even een spannend iets omdat je altijd maar weer af moet wachten of er een mooie opkomst zal zijn. Gelukkig waren we ook deze keer weer prima vertegenwoordigd met opvallend meer vrouwen en kinderen erbij.

 

Het was een mooie club en we konden makkelijk 4 teams samenstellen. Nadat iedereen voorzien was van koffie en de teams waren samengesteld konden we buiten de hesjes, prikkers, vuilniszakken en vuilniszakhouders verdelen waarna iedereen zijn gebied ging aanpakken.

 

 

Het team van "Die Biggie Fisherman" was ook weer paraat, en je ziet dat schoonmaken verbroedert: Ajax en Feyenoord samen aan de slag, wat kan het leven toch simpel zijn. Het blijft natuurlijk leuk om Marc een beetje te plagen met zijn Feyenoord, maar hij weet vast wel dat we allemaal heel veel van hem houden. Jammer dat hij zo'n aparte keuze mbt club heeft .......

 

In ieder geval was de opbrengst op het eerste gedeelte van de mannen zeker wel de moeite waard. Uiteindelijk kwamen er enkele zakken vol uit de bosschages .........

 

Een klein stukje verderop was ik met mijn vertrouwde teamleden Rob, Selma, Wilco en mijn vrouw Anja aanwezig om ook dr de oevers weer eens onder handen te nemen. Ook hier kwam menig vuilniszak vol, maar ik heb toch het idee dat het minder was dan vorig jaar. Een goed teken! Het was in ieder geval weer gezellig, en ondanks de kou hebben we echt een leuke middag gehad. Ook de Reigersplas hebben we bezocht, en ook hier hebben we het weer keurig achtergelaten.

 

 

 

De leeghwaterplas werd vandaag bezocht door een team met veel jeugd, en ondanks de kou hebben de kleintjes zich kranig geweerd heb ik begrepen. Helaas hebben ze niet de hele plas kunnen doen omdat er eigenlijk veel meer rommel lag dan we verwacht hadden. Volgend jaar gaan we deze plas eens goed onder handen nemen, net als de Noorderplassen waar we deze keer helemaal niet aan toe gekomen zijn.

 

Ook buurtbewoners waren hier enthousiast over deze actie, helaas wisten ze er niks van anders hadden ze wel een steentje bij willen dragen. Ook weer iets om volgend jaar eens over na te denken .....

 

 

 

 

Net als vorig jaar hadden we weer een cateringbus paraat om de vrijwilligers gaandeweg de dag van een warme hap te voorzien. We konden hiervoor gebruik maken van de bus van Gaby, en dat hebben we ook gedaan uiteraard. Samen met Patricia hebben ze alle teams voorzien van een broodje warme worst en een lekkere bak koffie, alles kosteloos beschikbaar gesteld door Dirkson in Almere Buiten..

 

Tevens is het moment dat zij langskomen ook even een lekker rustmomentje, even een beetje uitrusten en opwarmen, en daarna vol goede moed de draad weer oppakken.

 

Het liep gesmeerd luitjes, volgend jaar wat mij betreft weer!

 

 

Ondertussen liep de schoonmaakdag op zijn einde, langzaam maar zeker verzamelden we bij de vaartplas voor een heerlijke bak verse snert of tomatensoep en een lekker broodje beenham. Even leek het erop dat het cateringbedrijf ons niet kon vinden, maar dat bleek een misverstand: alles stond al bij Gaby in de bus .....

 

Op de valreep nog even een foto van het laatste team zodat we iedereen een plekje op deze pagina konden aanbieden. Zij hadden overigens ook nog wat bijzonders te melden. Tijdens het opruimen kwamen ze een ernstig verzwakte zwaan tegen, en deze is vervolgens opgehaald door de dierenambulance. Waar zo'n schoonmaakdag al niet goed voor is!

 

 

De sponsoren van deze mooie dag:

De sponsoring was ook dit jaar weer helemaal top. De catering werd wederom volledig gesponsord door de vestiging van Dirk vd Broek te Almere Buiten en dat is natuurlijk een mooi gebaar.

 

Van de Provincie Flevoland konden we ringen lenen waarmee je de vuilniszakken makkelijk kan vullen, dat werkte inderdaad heel prettig dus hopelijk volgend jaar weer!

 

De Tomin-groep kon ons net als vorig jaar weer helpen aan papierprikkers en veiligheidshesjes, dat zijn zaken die je toch altijd nodig hebt en helemaal top dat we dat zonder omhaal iedere keer weer zo kunnen ophalen. Dakdekkerbedrijf Felix droeg weer zorg voor de handschoenen, en zeker dit jaar waren die ivm de kou mr dan welkom!

 

Ook Staatsbosbeheer leverde weer prikstokken en traditioneel k de vuilniszakken.

 

Van F1rstline Multiservices konden we gebruik maken van de bus voor de catering, iets wat je toch echt wel nodig hebt op zo'n dag als deze.

 

Maar wie we ook deze keer zeker niet mogen vergeten is 'transport en containerbedrijf Gebroeders Beijer'. Zij hebben voor de vierde keer op rij gezorgd voor een container waarmee we al het afval konden afvoeren. Zij leveren dus de auto et container maar bekostigen ook het verwerken van het afval, iedere keer weer vind ik het echt een super aanbod van ze!

 

Een nieuwe sponsor van de schoonmaakdag is "Kersbergen Catering". Omdat ik graag eens iets anders wou na afloop en daarbij dacht aan verse snert besloot ik Martin eens te bellen en te vragen of hij een leuk aanbod kon doen. Dat was geen enkel probleem, hij bood meteen aan om gratis snert en broodje beenham te sponsoren. Omdat ik niet hebberig wou zijn zei ik dat alleen de snert al mooi genoeg was, maar daar wou hij niks van weten: het werd snert n de broodjes, en ze waren super!!

 

 

 

Gelukkig was er voor zeurpieten zoals ik die geen snert lusten ook tomatensoep, en Patricia heeft dit alles tezamen met een bakje koffie uitstekend voor ons geserveerd. Patries, we zijn echt heel erg blij met je!


 

 

Mannen, vrouwen en kinderen: allemaal waren ze vertegenwoordigd op deze koude dag. En allemaal genoten ze van de warme soep en de heerlijke broodjes. Een bekroning op een uitstekende job! En tot slot nog even een groepsfoto uiteraard.

 

 

 

En dan hieronder een foto van waar het allemaal om gaat: het opruimen van andermans rommel, en dan met 2 bedoelingen: het opruimen op zich en het verzamelen van zoveel mogelijk kilo's, want voor iedere kilo betaald onze HSV 3 euro wat dan vervolgens besteed wordt aan een goed doel. Deze keer hebben we geraapt voor een AED voor "Kinder vakantieland". Ik moet de eindscore nog even afwachten maar ik denk dat het prima gelukt is. 500 kilo is het streven en ik kan me niet voorstellen dat we dt niet gehaald hebben.

 

Update: we hebben 920 kilo afval opgehaald!!!

 

 

 

Tot zover weer dit korte verslag, ik wil alle deelnemers nogmaals hartelijk bedanken voor hun hulp en hun inzet, ik vond het super. En degenen die het gemist hebben: misschien tot volgend jaar!

 

Jos Holla.