Een schoonmaakdag: een initiatief wat jaren geleden al bedacht is, en wat vanaf 2010 door de KCA in de praktijk is gebracht. En inmiddels is de schoonmaakdag rondom Almere een begrip geworden: een dag met een doel, een dag vol gezelligheid, een dag waarop het voor de verandering eens een keertje niet over vissen gaat. Althans ....... 25 februari was het weer zover: de editie van 2012 kon van start gaan!!

 

In 2011 hebben we de schoonmaakdag voor de eerste keer aan een goed doel gekoppeld, destijds was de kinderafdeling van het Flevoziekenhuis het goede doel waarvoor we aan de slag gingen. Maar liefst 1500 euro werd er bij elkaar geraapt, een bijzonder mooi bedrag.

 

Deze keer gingen we aan de gang voor de hartstichting. En dat was natuurlijk niet zomaar uit de lucht komen vallen, het had er alles mee te maken dat Marc in augustus vorig jaar als gevolg van hartproblemen was overleden.

 

Ook het bestuur van onze vereniging vond de keuze voor de Hartstichting wel een mooi idee, dus het was al snel in kannen en kruiken: voor iedere kilo verzameld zwerfvuil zou de HSV 3 euro doneren aan de hartstichting.

 

Om 10:30 uur was het verzamelen geblazen in de kantine van de manege van Lies Beuker te Almere Buiten, en de periode die daar dan vlak voor zit vind ik toch altijd wel wat spannend. Het is natuurlijk leuk dat ikzelf zo enthousiast ben over de schoonmaakdag, maar hoe zit dat met de anderen? Er is dan wel een 'harde kern' waar ik altijd op kan rekenen, en van sommigen weet ik dat het wel goed zit, maar uiteindelijk blijft het toch maar afwachten.

 

Gelukkig bleek al snel dat de animo groot was, en snelle schatting liet zien dat er zelfs meer deelnemers waren dan vorig jaar, en dat is natuurlijk fantastisch!! En wat dan helemaal goed is, is dat je ook wat nieuwe gezichten ziet verschijnen. Bijzonder leuk!

 

 

Nadat iedereen van een consumptiebon was voorzien en de daarbij behorende kop koffie had genuttigd konden we naar buiten om vuilniszakken, hesjes en prikstokken te gaan verdelen. Marianne van Staatsbosbeheer had net als vorig jaar de prikstokken en de vuilniszakken langsgebracht, Tomin had vrijdag ook nog wat prikstokken en veiligheidsvestjes bij mij thuis afgeleverd zodat de deelnemers goed zichtbaar aan de waterkant konden verschijnen

 

 

Vervolgens werden er groepjes gemaakt en kon iedereen aan de slag. Met het weer hadden we net als vorig jaar weer vreselijk veel mazzel. Koud was het zeker niet, er stond niet l teveel wind en later op de middag begon het zonnetje zelfs te schijnen. Ideaal weer om even lekker een paar uurtjes in de buitenlucht te vertoeven.

 

 

Een deel van de club vertrok richting het wedstrijdparcours, en ik moet zeggen dat het dit jaar minder erg was met de rommel dan vorig jaar. Er lag best nog wel het n en ander, maar het was te overzien. Een ander team vertrok naar de Leeghwaterplas, en zoals je hieronder kunt zien kwamen daar toch wel wat volle vuilniszakken vanaf. De foto's hieronder doen echter vermoeden dat de taken niet echt eerlijk waren verdeeld daar ................. Wel leuk trouwens, 2 'teamleden' hebben elkaar ooit via Twitter ontmoet middels een meningsverschil, en hoewel dat inmiddels allang was opgelost was dit voor hun d gelegenheid om persoonlijk kennis te maken. Waar een schoonmaakdag al niet goed voor kan zijn!

 


En net als vorig jaar ging er ook een team naar de Noorderplassen, want met name op de Noorderplassen was het vorig jaar een drama. Toch bleek het dit jaar k hier gelukkig k een stuk minder te zijn met afval dan vorig jaar. De heren hadden zelfs nog even de tijd voor een rustig onderonsje op een steiger in het zonnetje. 2 van deze deelnemers hadden overigens hun meerdaagse vissessie onderbroken om op onze jaarlijkse schoonmaakdag aanwezig te kunnen zijn, en dat verdiend natuurlijk toch wel een compliment. Bij deze dus!!


 

De sponsoring was ook dit jaar weer helemaal top. De filiaalmanager van de vestiging van Dirk vd Broek te Almere Buiten stond ook dit jaar weer garant voor de catering, en net als vorig jaar hadden we weer rookworst, broodjes, soep, koffie, frisdrank, kortom alles wat we maar nodig hadden. Helemaal goed!!

 

En het was natuurlijk weer ideaal dat Arie van Flevobaits ook deze keer weer kosteloos zijn bus aan ons beschikbaar heeft gesteld. Samen met Patricia namen zij de verzorging van de deelnemers voor hun rekening, het was allemaal weer super geregeld, beide nogmaals mijn dank daarvoor.

 

 

Om dan gelijk maaar even bij de sponsors te blijven: de Tomin groep heeft ons voorzien van wat extra prikstokken en veiligheidsvestjes, dus dat was super! Dakdekkingsbedrijf Felix heeft alle deelnemers voorzien van handschoenen, iets wat op een dergelijke dag natuurlijk onmisbaar is. Drukkerij Skin zal weer zorgen voor een mooie cheque en nog wat ander drukwerk, helemaal goed!

 

 

Maar wie we zeker niet mogen vergeten is 'transport en containerbedrijf Gebroeders Beijer'. Zij hebben voor de derde keer op rij gezorgd voor een container waarmee we al het afval konden afvoeren. Nou klinkt dat als iets simpels, maar laten we niet vergeten dat ook zij moeten betalen voor de afvoer van dit afval. En op deze manier doneren ze toch wel een aanzienlijke bijdrage aan de schoonmaakdag. Dus mocht je ooit een containertje nodig hebben, denk dan even aan ze!!

 

Terug naar de waterkant. De deelnemers hadden het prima naar hun zin, zeker op de momenten dat Arie en Patricia langs kwamen met een lekker warm broodje rookworst. De mannen op de plassen werden bevoorraad door Rene, die ook nog even snel wat extra worsten moest kopen omdat ik op iets minder deelnemers gerekend had. Minder leuk was dat de deelnemers ook nog 2 dode reetjes tegenkwamen, ik denk dat deze inmiddels wel geruimd zijn. Da's de natuur he, waarschijnlijk slachtoffers van het ijs.

 

 

Her en der zat de stemming er goed in, toch kwamen we wel wat zaken tegen waarbij de wenkbrauwen toch wat fronzen: Arie vond een illegaal stropersnetje, maar wat ook opviel waren een aantal vuilniszakken die blijkbaar n een vissessie dichtgeknoopt waren en vervolgens over een slootje de bosschages (die er toen nog stonden) ingegooid waren. Je kan er over discussiren, maar ik verdenk hier toch echt de sportvissers van. Beetje jammer, maar goed, met terugwerkende kracht alsnog opgeruimd. Bedankt voor de extra kilo's zullen we maar zeggen.

 

 

 

Omstreeks een uur of 2 kreeg ik meldingen dat de eerste groepen klaar waren, dus werd het tijd om er een punt aan te breien en te verzamelen bij de bus van Arie waar Patricia al driftig bezig was met het maken van een heerlijk bakkie groente of champignonnensoep. Na al die arbeid smaakte dat natuurlijk prima, en langzaamaan druppelde alle deelnemers binnen.

 


 

Wat nog restte was het maken van een groepsfoto, een viertal deelnemers was helaas al weg, maar uiteindelijk konden we toch nog met 32 kanjers op de foto. Totaal dus 36 kanjers die hun vrije zaterdag deels opgeofferd hebben om een statement te maken waar het gaat om sportvisserij en de betrokkenheid bij de gebieden waar we van onze hobby kunnen genieten. 36 kanjers die hebben meegeholpen om van deze dag een succes te maken, ik ben er in ieder geval bijzonder blij mee!

 

 

Tot slot nog even 2 plaatjes n een filmpje van de opbrengst van deze dag. Het juiste gewicht moet ik nog horen, het is waarschijnlijk minder dan vorig jaar, en da's jammer voor de Hartstichting maar anderzijds toch wel een goed teken.

 

 

 

zover dit verslag, zodra er duidelijkheid is over de hoeveelheid afval n het overdragen van de waardecheque aan een vertegenwoordiger van de hartstichting meld ik dat op de website.

 

Jos Holla.