Veiligheid bij het nachtvissen: een simpel betaalbaar alarm.

  

 

Je leest het wel vaker: sportvissers die 's morgens wakker worden en constateren dat hun hengels, schepnet of ander materiaal wat buiten de tent ligt verdwenen is. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het me niet kan voorstellen dat dt mij zou gebeuren aangezien ik doorgaans niet echt een vaste slaper ben langs de waterkant, maar blijkbaar werkt dat bij sommige vissers toch anders.

  

Het mooiste alarm wat je maar kan bedenken is uiteraard een hond: deze (doorgaans) trouwe viervoeters worden overal wakker van, niemand die ongemerkt de tent kan benaderen. Maar we hebben nou eenmaal niet allemaal een hond, en gelukkig zijn er ook andere alarmsysteempjes te koop die niet duur zijn maar zeker niet minder effectief.

 

Zelf heb ik recent na een tip het alarmpje aangeschaft wat je hiernaast afgebeeld ziet: een mini sensor alarm. Een buitengewoon simpel apparaatje wat werkt op een 9 volt batterij en middels een sensor de aanlooproute naar je tent of hengels prima afschermt. Zodra er beweging is in het afgedekte gebied klinkt er een mooi alarm wat ongenode gasten met slechte bedoelingen zeker zal motiveren om het hazenpad te kiezen.

 

Ze zijn verkrijgbaar bij bouwmarkten, ik heb hem in Almere gekocht bij Telemere ( http://www.televersumalmere.nl ) en hij kostte nog geen 20 euro (update: tegenwoordig 24,95 euro). Vervolgens de houder op een paaltje geschroefd en het alarm is klaar voor gebruik. Ik heb hem met 1 schroef vastgezet zodat je het alarm 'plat' kan vervoeren en desgewenst voor gebruik gedraaid kan worden, want uit testen bleek dat je dan het beste bereik hebt. Wat overigens ook uitstekend werkt is om hem gewoon op de voorband van de auto te leggen: heeft hij gelijk een afdakje. Niet vergeten op te bergen als je weg gaat uiteraard ........

 

Update: verkrijgbaar voor 11.96 euro bij www.elektronicagoedkoop.nl via deze link.

 

 

Nou zijn wij natuurlijk karpervissers, en die gaan niet met een wit alarmpje naast de tent zitten. Dus kan je bij de bouwmarkt een spuitbus groene verf kopen waarmee je het alarm een mooie gedekte kleur kunt geven. Wat ook een leuk effect geeft is om er dan ook nog wat camouflagetape omheen te draaien, dit kan je onder andere verkrijgen bij House of Carp: http://www.houseofcarp.nl. Kijk maar eens op het plaatje hieronder hoe mooi hij in de omgeving opgaat. Bij veel regen kan je er overigens simpel een plastic zakje overheen schuiven zodat hij k bij extreme weersomstandigheden goed blijft werken.

  

Tot slot nog een belangrijke tip: berg het alarm op ergens uit het zicht zodat 'verkenners' niet weten wat ze te wachten staat. Plaats het pas als je de tent ingaat, en dan maar hopen dat je hem nooit nodig hebt maar dat hij wel werkt wanneer het wl nodig is.

  

Hieronder nog een leuk demofilmpje wat we afgelopen jaar aan de Hoogeveense Vaart gemaakt hebben.

  

 

 

Jos Holla.

 

_______________________________________________________________________________________________________________

Reageren op dit artikel? mail naar kca@live.nl