Visveilig vissen deel 3: running rig.                                        2 februari 2008

 

 

Na  "visveilig vissen deel 1: safety clips" en deel 2: inline lood  is het nu tijd voor een derde en laatste loodsysteem: de 'running rig'. Een running rig is het meest visveilige systeem van de drie, omdat je met dit systeem altijd 100% zeker weet dat de vis bij lijnbreuk het lood kwijtraakt. Het lood zit namelijk op geen enkele manier gefixeerd aan de montage, maar wordt eigenlijk alleen gebruikt om de hoofdlijn op spanning te houden. De enige weerstand die de vis ondervind is de weerstand die ontstaat door de baitrunner of de manier waarop de slip is afgesteld bij molens zonder vrijloopsysteem.

 

Bij een vaste montage zoals in deel 1 en 2 behandeld zal de vis zichzelf haken op het gewicht van het lood, maar door de vele onderwater opnames die tegenwoordig op DVD te bekijken zijn, kan je zien dat de vis dit gewicht ook kan gebruiken om, door wild met de kop te schudden als hij geprikt is, de haak uit de bek te 'gooien'. Het lood wordt dan gebruikt als middel om hierbij kracht te kunnen zetten. Het lood trekt door het schudden de haak als het ware uit de bek. Bij een running rig zal dat hem niet lukken. De haak prikt op de weerstand van de baitrunner, en hij kan schudden met de kop zoveel hij wil, de haak zal niet losschieten omdat er geen loodgewicht aan vast zit. De haak beweegt gewoon mee en blijft zitten waar hij zit.

 

De onderdelen die je nodig hebt om een running rig te maken kan je gewoon kant en klaar in de winkel kopen.

 

De firma Fox levert ze in handige doosjes. Goedkoop zijn deze doosjes uiteraard niet, maar je kan de aanwezige onderdelen voor vele doeleinden gebruiken, dus vooruit maar weer. Een doosje zoals hiernaast afgebeeld kost iets meer dan 6 euro. Er zitten onderdelen voor 5 rigs in verpakt.

 

Hieronder zie je de geleverde onderdelen voor het maken van een running rig. Het meest essentiële onderdeel is het plastic taps toelopende rubbertje, wat over de wartel wordt geschoven. Standaard zit er overigens een gewone wartel met een grotere ring bij, ik gebruik zelf liever de speed wartels, waarmee je makkelijk van onderlijn kan verwisselen, maar dat even terzijde.

 

 

Als het geheel gemonteerd is ziet het er uit zoals hieronder afgebeeld. Het lood is middels een quick link verbonden aan een hard-plastic ring, die vrij over de lijn kan schuiven. Om te voorkomen dat de ring over de wartel schuift is het taps toelopende rubber bijgeleverd, deze druk je  stevig op de wartel. Je kan er eventueel voor kiezen om de wartel van het lood af te knippen, zodat de montage iets minder onderdelen bevat. Ik denk dat de montage van de running rig zo wel duidelijk is, meer uitleg valt er eigenlijk niet te geven. Een montage die uitblinkt in simpelheid en toch uitstekend voldoet. Vroeger visten we allemaal zo, alleen dan met een wartelloodje van 20 gram, die werd tegengehouden door een stoppertje op de hoofdlijn. Die hoofdlijn was toen meteen ook de onderlijn, de haak werd er rechtstreeks opgeknoopt. En ook toen vingen we gewoon onze vissen ................

 

 

Uiteraard kan je de hedendaagse versie van deze rig ook heel simpel zelf met 'eigenbouw" materialen fabriceren. Een rubberen kraal die je over de wartel schuift, en een gewoon wartellood volstaat eigenlijk al voor een feilloos werkende combinatie. Maar je kan in plaats van een wartellood ook een inline lood gebruiken. Hieronder zie je hoe dat er dan uitziet.

 

 

Ik heb in dit geval een inline lood van Fox gebruikt, maar Korda of X2 inline lood volstaat natuurlijk ook. Zoals je kan zien zit de rubberen kraal weer op de wartel gedrukt, en zit er aan de andere kant een stuk anti tangle tube in gedrukt. Lengte kan je naar eigen smaak aanpassen. Hier overheen schuif je een inline lood waaruit de (safety) sleeve is verwijdert. Je ziet dat het lood ook op deze rig vrij kan bewegen, de vis kan het lood dus niet 'gebruiken' om de haak uit de bek te schudden. Het verschil tussen beide methode's? Geen idee, ik denk alleen dat de inline variant iets minder snel in de war gooit omdat er iets minder onderdelen aan vast zitten. Maar zeker weten doe ik dat niet.

 

Wat een bijkomend voordeel van deze rig is, is dat je een uitstekende beetregistratie hebt. Bijna iedere beweging van het haakaas zal de optonic laten piepen en de visser op scherp zetten. In ieder geval is de running rig naar mijn idee de meest visveilige methode, iedere voorslagknoop zal voor het oog van de wartel of voor het hulpstuk aan de wartel geen enkel probleem zijn. En daar gaat het uiteindelijk om!!

 

 

Update 2012: een nieuwe montage.

 

Tegenwoordig gebruik ik toch weer een iets ander systeem wat eigenlijk wel bijzonder veel lijkt op bovengenoemd systeem, maar dan nét even anders. Als eerste schuif ik het inline lood over de leader (mijn voorkeur is hierbij 'Free Fall' van Piet Vogel) gevolgd door een simpel toprubber. Vervolgens de wartel met het haakje en de rest van de rig. Het toprubber schuif ik dan over de wartel, en het lood past hier weer heel mooi op. Vast genoeg om te prikken, los genoeg om bij lijnbreuk makkelijk los te komen.

 

 

 

 

_______________________________________________________________________________________________________________

Reageren op dit artikel? mail naar kca@live.nl