Vissen met pellets: hoe monteer je dat nou aan de hair?              11 mei 2007

 

Ik heb iets met pellets, alleen weet ik niet precies wat. Waarschijnlijk vind ik het een prima aassoort, omdat ik heb begrepen dat jonge kweekkarper ermee gevoerd wordt in de bassins. Het laat zich dus makkelijk raden dat deze vissen, zodra ze in "het wild" gaan rondzwemmen deze aassoort als volledig bekend, en dus ook als volledig veilig ervaren.

 

Wat me ook zo bevalt, is dat de pellets, als ze eenmaal in het water liggen, héél langzaam oplossen. Hierdoor komen er constant kleine voedseldeeltjes vrij, die met de stroming meedrijven. Er ontstaat dus een geurspoor wat door de karpers heel snel opgemerkt zal worden. Het spoor zal de vissen naar de voerplek lokken, en dat is iets wat we natuurlijk graag willen. Ik moet er wel eerlijk bijzeggen dat er ook een nadeel aan dit geurspoor kleeft: ook brasems zullen het spoor volgen, en als ik ergens af en toe niet goed van word.............. Aan de andere kant zal concurrentie op de voerplek voedselnijd veroorzaken, waardoor de karpers minder voorzichtig worden. Zeker op dressuurwater een prettig gegeven. Je kan ook overwegen om met pellets bij te voeren, en dan met bijvoorbeeld een boilie te gaan vissen. Zelf mag ik ze echter graag aan de hair bevestigen. 

 

Wat wel een probleem is, is hoe we deze pellets nou aan de hair moeten bevestigen. De grotere maten hebben een centraal gat, hier kan je natuurlijk de hair doorheen doen. Vervolgens kan je dan proberen om een soort stoppertje door het lusje van de hair doen, maar dat zal niet gaan werken. Het gat is veel te groot, het stoppertje zal er zo doorheen schieten. Je kan de hair aan de pellet vastknopen, maar dat zou betekenen dat je iedere keer een nieuwe onderlijn moet maken. Ook niet echt handig dus.

 

Nou ben ik dol op dit soort vraagstukken. Ik leg dan een pellet en een onderlijn voor me op tafel, en vervolgens ga ik me afvragen hoe ik dat nou op een handige manier aan elkaar vast moet krijgen. En dan natuurlijk wel op een manier dat ik zonder al te veel moeite de pellet kan verwisselen. Meestal kom ik er wel uit, en ook deze keer is het me gelukt om een onderlijn te fabriceren die uitblinkt in eenvoud en effectiviteit. Ik moet er wel eerlijk bijzeggen dat ik een variant van deze methode ooit eens in een film heb gezien, men gebruikte deze methode om boilies aan de hair te bevestigen. Er hoefde voor het bevestigen van pellets slechts 1 kleine aanpassing te worden gedaan. Ik zal de gebruikte methode hieronder uitgebreid voor je beschrijven.

 

 

Ik neem een stuk onderlijn van zo'n 40 centimeter, en schuif er een rubber stoppertje op wat normaal gebruikt wordt voor onder andere het afstellen van een schuifdobber. Vervolgens maak ik een lus met een lengte van ongeveer 4 centimeter. Hierna knoop ik de haak aan de onderlijn met de knotless knot, en zorg ervoor dat de hair een lengte krijgt van 8 centimeter, gemeten vanaf het haakoog. Nu moet je alleen de pellet nog even monteren, ik heb wat foto's gemaakt om dit te verhelderen. Om het wat duidelijker te laten zien gebruik ik in plaats van de onderlijn een stuk vliegertouw.

 

Je haalt de lus door het centrale gat van de pellet. Vervolgens leg je de lus bovenop de pellet. Hierna trek je de lus open, en breng je de lus om de pellet heen. Vervolgens even omdraaien, de draden naar elkaar toe brengen, en de onderlijn vanaf de haak straktrekken. Let er op dat het stuitje niet in het centrale gat van de pellet verdwijnt, maar tussen de haak en het uiteinde van de lus blijft.

   

 

Als je de onderlijn hebt strakgetrokken schuif je het stuitje tegen het uiteinde van de lus aan, waardoor het geheel gefixeerd zit. Zorg er voor dat het er net zo uit komt te zien als op de foto hieronder. Zou je dat stuitje niet gebruiken, dan staat er geen spanning meer op de lus, en zal de lus los om de pellet heen gaan hangen (foto rechtsonder). En dat is natuurlijk niet de bedoeling. 

 

   

Hiernaast zie je het uiteindelijke resultaat. De hair zit dankzij het stuitje strak om de pellet, op het oog lijkt het een gewone boilie montage. Vervolgens de onderlijn nog even op de gewenste lengte brengen, en klaar ben je.

 

Afhankelijk van de oplostijd van de pellet zal je om de zoveel tijd de pellet moeten "verversen". Zelf ververs ik hem zo een beetje om de 3 uur. Kwestie van uitproberen.

 

Nog een bijkomend voordeel van deze grote pellets is, dat je ze over een behoorlijke afstand met een katapult bij kan voeren. Je kan er echter ook heel goed een PVA stringer mee fabriceren. Door het grote centrale gat komt de PVA makkelijk in aanraking met water, en zal dus feilloos oplossen. Zelf gebruik ik graag mijn spod rod om pellets bij te voeren. Grote voordeel hiervan is dat je ook pellets in de kleinere formaten op de stek kunt krijgen.

 

Je ziet het, het is eigenlijk heel simpel. Ik zou willen zeggen: ga het gewoon eens proberen, ik hoop dat dit systeem voor jou een paar mooie exemplaren op de kant brengt. Succes!!

 

_______________________________________________________________________________________________________________

Reageren op dit artikel? mail naar kca@live.nl