Toplood: hoe en waarom?                                                                                             26 juli 2005

 

Tijdens "de Nacht van Almere 2005" is het onderwerp toplood tijdens mijn rondwandeling enkele malen aan de orde gekomen. Aanleiding hiervoor was dat ondanks het gebruik van toplood tijdens het passeren van een plezierjacht enkele lijnen werden meegenomen. Nadat we hierover in gesprek raakten bleek dat de manier waarop het toplood gebruikt werd niet helemaal de juiste manier was. Hieronder kan je lezen hoe je toplood wel op de juiste manier gebruikt.

 

Hiernaast zie je een situatie die je kan vergelijken met de situatie in de Lage en Hoge Vaart. Een bak water met het diepste gedeelte (de vaargeul) in het midden. De meeste kans op vis vind je onderaan de rietkragen. Hier bevind zich namelijk veel natuurlijk voedsel voor de karper. Zeker als de wind erop waait, en de zon de ondiepe gedeeltes verwarmt een uitstekende situatie om karper te vangen.
Probleem is de scheepvaart. Zoals je hiernaast kan zien gaat de lijn vrij dicht onder de oppervlakte naar de overkant. Dit komt omdat het aan de overkant ondiep is. Een passerende boot maakt in deze situatie korte metten met je lijn, en alles wat eraan vast hangt. Om dit te voorkomen maak ik zelf altijd gebruik van een toploodje.
Als je echter toplood gebruikt, moet je het wel goed doen. Als je namelijk je lood onder de top laat zakken, en vervolgens de lijn strak draait, ontstaat een situatie zoals je hiernaast kan zien. De lijn zakt in deze situatie niet ver genoeg, en wederom maakt de eerste de beste boot de hele boel kapot.
Op deze afbeelding zie je de enige juiste manier om je toplood te plaatsen. Het toplood ligt een behoorlijk eind uit de kant in de diepte, en houdt de lijn bij de boot vandaan. Op deze manier kan je rustig blijven zitten als er een bootje langskomt. Maar ............ komt er een binnenvaartschip voorbij, dan als de sodemieter alles inhalen, want deze jongens zuigen alles mee, toplood of niet!

 

 

Hoe krijg je nou je toplood midden in de vaargeul (of in ieder geval in de buurt)? Hieronder lees je in 6 stappen hoe je dat voor elkaar krijgt.

 

  1. Draai na het inwerpen de lijn strak

  2. Zet vervolgens de baitrunner of slip open en breng de hengel zo ver naar achteren dat de hengeltop net boven de oever hangt

  3. Bevestig het toplood, en geef lijn zodat het toplood voor je voeten in het water valt.

  4. Zet de baitrunner of slip weer dicht, breng je hengeltop naar beneden tot ongeveer 50 cm boven het wateroppervlak en draai de lijn strak

  5. Breng de hengeltop omhoog. Het toplood komt boven water en zal naar beneden glijden. Voor wat extra snelheid beweeg je de hengel 1x een beetje naar beneden en terug naar boven. Het toplood ligt nu (bijna) in de vaargeul.

  6. vervolgens hengel in de steunen en rustig de lijn strak draaien.

 

Er zijn verschillende soorten toplood in de handel, maar qua werking zijn er 2 verschillende types.

         

Dit is toplood van Fox. Het zwarte plaatje bevestig je aan je buzzerbar, aan dit plaatje zit een fluorlijn waar het toplood aan vast zit. 

Na een aanbeet of na het aanslaan valt het toplood van de lijn dankzij een speciale bevestigingsclip, je hebt er dus geen enkele last van tijdens het drillen. Als je ze bevestigd hebt glijden ze soepel naar beneden, iets wat zeker een pluspunt is. Lastig vind ik het dat ze als je de hengel binnenhaalt niet automatisch loskomen, bij een run daarentegen wel. Er is in ieder geval wel over nagedacht. Waarschijnlijk kosten ze daarom 8 euro per stuk!

 

Dit zijn toploodjes die wat vriendelijker in prijs en gebruiksgemak zijn. Ze kosten gemiddeld 1 euro per stuk. Het zwarte rondje is onderaan doorgesneden, en door de ontstane snede bevestig je hem aan de lijn. Nadeel is dat hij tijdens de dril naar beneden schuift en als extra loodgewicht bij je werplood komt te hangen. Zodra de karper in het net ligt heeft dit toplood bovendien de vervelende gewoonte om vast te zitten in het net. En tot slot: bij het gewoon binnenhalen slaat hij als je niet oplet tegen je topoog aan, en dat kan niet goed zijn voor het materiaal. Maar ondanks dat gebruik ik ze al jaren tot volle tevredenheid.

 

Is toplood nou altijd de beste optie op kanalen en vaarten? Dat hangt ervan af met wat voor systeem je vist. Vis je met een "zelfhaaksysteem", wat betekend lood (minimaal 60 gram) gefixeerd op de wartel van de onderlijn (of safetyclip) waarbij de karper zichzelf haakt dan kan je het prima gebruiken. De registratie naar de optonic verloopt in het begin meestal even haperend (enkele piepjes) gevolgd door een fluiter. Omdat de karper zichzelf door het gewicht van het lood toch al gehaakt heeft, is de snelheid van de registratie iets minder belangrijk. Tijdens het drillen wel opletten dat het toplood niet tegen (of om) de hengeltop slaat.

 

Vis je met schuiflood, dan zal de karper bij het nemen van het aas veel weerstand bemerken en het aas weer uitspuwen. Die weerstand wil je juist zo klein mogelijk houden als je met schuiflood vist. De scherpte van de registratie is bovendien weg, en die heb je bij deze manier van vissen juist nodig om snel aan te kunnen slaan.

 

Nog een voordeel van een toplood is, dat hij de lijn over de bodem laat lopen. Er lopen dus geen strakke lijnen vanaf het lood door het water, dus het aantal lijnzwemmers neemt drastisch af. Bovendien kan een strakke lijn in het water de karper nerveus maken en hem doen besluiten om ergens anders wat eetbaars te zoeken.

 

Hopelijk is het een beetje duidelijk zo. Maar misschien heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen, of denk je anders over bepaalde dingen.......... stuur maar een mail.

 

 

Update 1: aandachtspunt bij goedkope toploodjes.

 

Tijd om even terug te komen op de door prijsvriendelijke toploodjes: ik heb namelijk een probleempje ontdekt. Het viel me al op dat zo'n loodje op een gegeven moment niet meer lekker langs de lijn naar beneden gleed, en meestal een paar meter uit de kant bleef hangen. Maar ook tijdens de dril bleven sommige loodjes vervelend in de weg hangen. Nader onderzoek bracht het probleem aan het licht: door het veelvuldig glijden langs de lijn (tijdens het plaatsen, tijdens de run en tijdens het inhalen) snijdt de lijn in het hardplastic oogje, waardoor een groef ontstaat. 

En deze groef zorgt ervoor dat de lijn als het ware klem komt te zitten, waardoor het loodje niet meer goed naar beneden glijdt. Op de foto kan je de groeven bovenin het oogje zien.Gelukkig is de oplossing simpel. Ik heb bij de Praxis voor nog geen 4 euro een klein vijltje aangeschaft, waarmee je de groefjes heel gemakkelijk weg kan vijlen. Fluitje van een cent zullen we maar zeggen. En een stuk goedkoper dan steeds nieuwe toploodjes aanschaffen.

 

_______________________________________________________________________________________________________________

Reageren op dit artikel? mail naar kca@live.nl