Indonesisch stoofvlees

indonesisch-stoofvlees-recept

Ingrediënten
1000 gram Runderriblappen
75 gram Croma
3 uien
8 teentjes knoflook
1 rode peper zonder zaadjes
3 tomaten
2 theelepels Sambal Badjak
1 bosje lente-ui
180 ml ketjap manis
35 ml ketjap asin
een scheutje water
3 tl nootmuskaat
1 tl citroenpoeder

Eventueel water en/of maïzena toevoegen

Bereiding
Snij de tomaten in kleine blokjes. Snij de riblappen in stukken van ongeveer 3 bij 3 cm en bestrooi deze met peper en zout. Snipper vervolgens de uien en de knoflook en snijd de rode peper in dunne ringetjes.

Smelt de boter in de pan en bak het vlees rondom in bruin. Schep het daarna weer uit de pan en voeg de uien, knoflook en rode peper toe. Bak het geheel tot de uien glazig worden en voeg vervolgens de Ketjap, de sambal en de nootmuskaat toe.

Voeg nu het vlees weer toe, vul het af met water en breng het geheel langzaam aan de kook. Voeg zodra het kookt de tomatenblokjes toe.

Laat het stoofvlees 3 uur pruttelen en roer het geheel af en toe door. Eventueel nog wat water toevoegen of, wanneer het te dun blijft, wat maïzena.

Snijd, vlak voor je het stoofvlees gaat serveren, de lente uien in dunne ringetjes en bestrooi hier het stoofvlees en eventueel ook je bijgerechten mee.

_________________________________________________

Ingrediënten
1 kilo Runderriblappen
75 gram Croma
1 el bloem
3 uien in halve ringen
4 tenen knoflook fijngesneden
3 centimeter verse gember
1 rode peper fijngesneden
5 eetlepels ketjap manis
2 eetlepel ketjap asin
200 milliliter kokosmelk
2 tl runderbouillon
3 laurierblaadjes
5 eetlepels chilisaus
2 tl nootmuskaat
Een snuf peper en zout

Bereiding
Bestrooi de blokjes vlees met peper en zout en de bloem. Verhit de boter in een braadpan. Bak het vlees rondom goudbruin en schep het uit de pan.

Bak nu de uien met de knoflook, gember en rode peper voor 2 minuten. Roer er vervolgens 5 el ketjap manis, 2 el ketjap asin, 5 el chilisaus, 200 ml kokosmelk door. Strooi er 2 tl runderbouillon overheen en voeg de nootmuskaat toe.

Voeg nu het vlees weer toe en giet er lauwwarm water bij tot het net onder staat. Leg de laurierblaadjes erbij en leg de deksel bijna helemaal op de pan. Laat het vlees minimaal 5 uur stoven, hoe langer hoe lekkerder het gerecht wordt. Mocht de saus te dun blijven dan kan je op het laatst een maïzena papje toevoegen. (dit doe je door 1el maïzena te mengen met een klein scheutje koud water)

________________________________________________

Indonesisch Stoofvlees

Ingrediënten
1 kilo Runderriblappen
4 Grote Uien
6 tenen Knoflook
1 Rode Peper
2 stengels Citroengras
2 Grote Tomaten
2 eetlepels Sambal Badjak
1 bosje Lente Ui
175 ml Ketjap Manis
225 ml Water
Versgemalen Zwarte Peper
75 gram Roomboter

Bereiding
Snijd de riblappen in stukken van ongeveer 3 bij 3 cm en bestrooi deze met versgemalen peper. Zet het vlees aan de kant en snipper de uien en knoflook. Snijd ook de rode peper, zonder zaadlijsten, in dunne ringetjes.

Smelt de roomboter in de pan en bak het vlees rondom in bruin. Schep het vlees daarna weer kort uit de pan.

Voeg de uien, knoflook en peper toe. Bak dit 5 minuutjes, tot de uien glazig worden. Voeg vervolgens het vlees weer toe en roer de sambal er door. Doe daarna de ketjap en het water er bij en breng de boel langzaam aan de kook.

Snijd ondertussen de tomaten in kleine blokjes en kneus de stengels citroengras op een paar plekken. Is het stoofvlees aan de kook? Roer er dan de tomatenblokjes doorheen en voeg de stengels citroengras toe.

Laat het stoofvlees 3 uur pruttelen. Roer het geheel af en toe door en bekijk dan ook de hoeveelheid vocht in de pan. Is het geheel droog aan het koken? Voeg dan nog wat water toe. Is na 2 uur stoven het vochtgehalte in het stoofvlees nog wat hoog? Haal dan het laatste uur de deksel van de Dutch Oven, zodat het verdampte vocht ook echt de pan kan verlaten. Zorg er hierbij wel voor dat je het in de gaten houdt, want anders kookt je Indonesisch stoofvlees alsnog droog.